Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar rakip değil ekip olmalı...

Kadınlar rakip değil ekip olmalı...

KADINLARDAN BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

KADINLARDAN BIRLIKTE MÜCADELE ÇAGRISI

Seyhan Belediyesi tarafindan, kadinlara sec¸me ve sec¸ilme hakkinin taninmasinin yildo¨nu¨mu¨ dolayisiyla düzenlenen “Kadin Isterse” konulu panelde, kadinlarin basta siyaset olmak üzere yasamin her alaninda çok daha fazla olmasi gerektigi  vurgulanarak, demokratik ve çagdas bir Türkiye için birlikte mücadele çagrisi yapildi.  

“KADINLAR RAKIP DEGIL EKIP OLMALI”

Seyhan Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Müdürlügü tarafindan Selman-i Pak Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin kolaylastiriciligini Belediye Baskan Yardimcisi Av. Rukiye Çinkiliç yapti.

Kadinlara seçme ve seçilme hakki taninmasinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliginde gerçeklestirilen Cumhuriyet’in en o¨nemli devrimlerinden biri oldugunu vurgulayan Çinkiliç, Baskan Akif Kemal Akay’in göreve gelmesinin ardindan Seyhan Belediyesi’nde üç kadin baskan yardimcisinin görev yaptigina isaret etti.

Kadin mücadelesinin bir ekip isi oldugunu vurgulayan Çinkiliç, “Bu is bir ekip isi. Rakip degil ekip olmamiz lazim. Kadinlar olarak o kadar aziz ki. Israrci ve inatçi olarak bugünlere geldik. Keske böyle olmasaydi. Keske toplumumuzda toplumsal cinsiyet bakis açisi yayginlasmis olsaydi ama bunu bizler saglayacagiz” dedi.

 

“ESIT TEMSILIYET INSAN HAKKIDIR”

 

Siyasette esit temsiliyet için siyasi partiler kanununda degisiklik yapilmasi yönündeki kanun teklifinin TBMM’de reddedildigini animsatan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Sevkin, “Bu kadar önemli bir konuda dahi maalesef Meclis’te yine erkek bakis açisi altinda oylanip ‘hayir’ diye geçti. Ama asla vazgeçmeyecegiz. Buradan meclis üyelerimize, dernek baskanlarimiza, mücadeleci kadinlarimiza, muhtarlarimiza çagrimizdir. Bunun arkasinda olmamiz gerekiyor.  Meydani bu sekilde birakmayacagiz. Erkeklerin de haklarinin korunmasi adina yüzde 50 temsiliyet son derece önem tasiyor. Esit temsiliyet insan hakkidir ayni zamanda. Hem demokratik çagdas bir ülkeyi kurgulamak adina dünyada bir ilki olacakti. Çok önemli, mücadele edecegiz.” diye konustu.

“EZILEN HEP KADIN”

Toplumda kadinlarin yönetici olmasinin kabullenilemedigine dikkati çeken Ceyhan Belediye Baskani Hülya Erdem, 112 mahallesi olan Ceyhan’da sadece bir kadin muhtarin görev yaptigini kaydetti. Erdem, “Kadinlar bastirilmis, sindirilmis. Hep korku verilmis. Bu yüzden de çok cesaret edemiyorlar kadinlarimiz” seklinde konustu. Siyaset öncesinde uzun bir süre sosyal yardimlasma alaninda çalistigini dile getiren Erdem, “Sosyal yardimlasmaya kadin yardim için gelirdi. Çocugu yanindadir; ya açtir, ya okutacaktir. Bu sekilde 30 yil hep kadinlari dinledim. Yani ezilen hep kadin oldu” diyerek, siyasete girisinde kadinlarin yasadiklarinin etkisini anlatti. 

“KARARLILIK, INANÇ VE MÜCADELEYLE YAPABILIRIZ”

Toplumsal yasamda kadinlarin her isi yapamayacagina dair bir kaninin var olduguna isaret eden Seyhan Belediyesi Meclis Üyesi Yasemin Çelik, kadinlarin istedikten sonra her isi basariyla yapabilecegini vurguladi. Çelik, “Kadinlar olarak dislaniyoruz, disari atiliyoruz. Bizlerin kendi mücadelesi, kararliligi ve inanciyla yapabiliriz. Bu sekilde yola çikarak, yaptigimizi da göstererek bu yolda bir yerlere varabilecegimizi düsünüyorum” dedi.

“KÖYDEN ÇIKIP, MUHTAR OLARAK GÖREV YAPAN GÜÇLÜ BIR KADIN”

Dogan Cüceloglu’nun yasam öyküsünü kitaplastirdigi Pinar Mahallesi Muhtari Saniye Çelik, köyde geçen çocuklugundan bugünlere nasil geldigini katilimcilara anlatti. Çelik, “Köyde kizlar büyük 13’üne, 15’ine gelmeden gelin giderler. Ona sadece nasil ev kadini olacagi ögretilir. O da çagdas bir kadin degil; hizmeti nasil yapacak, yemegi nasil yapacak, evi nasil temizleyecek? Kitap onun neyine gerek? O hizmet için var köylerde. Kiz çocuklarinin hizmet eden, itaat eden bir köyünden çikip bugün karsinizda 2009 yilindan bu yana muhtar olan güçlü bir kadin var, sükürler olsun.Tabi ki sizlerin destegiyle” diye konustu.

 



  • Perşembe 31.6 ° / 17.1 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false