Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Karpuz üreticilerini dolu vurdu!

Karpuz üreticilerini dolu vurdu!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, dolu afeti nedeniyle büyük zarar gören, 3 bin dönüm alanda karpuz eken çiftçilere 'geçmis olsun' dileklerini iletti, devletin magdur üreticilere yardim elini uzatmasini istedi. Türkiye'nin en erken karpuz hasadinin yapildigi bölgedeki zararin boyutlarinin büyüklügüne dikkat çeken Barut, zararin karsilanip üreticilere destek verilmesi için iktidara seslendi.

3 BIN DÖNÜM ALANDA BÜYÜK ZARAR

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'nin Karatas Ovasindaki Tuzla bölgesinde 1 Nisan'da etkili olan dolu yagisinin magdur ettigi karpuz üreticileriyle bulustu. CHP Karatas Ilçe Örgütü Yönetim Kurulu Üyeleri'nin de eslik ettigi Ayhan Barut, zarar gören ekili alanlarda incelemelerde bulunup çiftçilerden bilgi aldi. Çiftçilere 'Geçmis olsun' dileklerini ileten Barut, Türkiye'nin en erken karpuz hasadinin yapildigi bölgede yaklasik 3 bin dönüm alanda dolu nedeniyle büyük zarar olustugunu belirterek Tarim ve Orman Bakanligi'ni göreve çagirdi.

'ZARAR TELAFI EDILSIN'

 

Dolu afeti nedeniyle çiftçilerin büyük magduriyet yasadigini, karpuz üreticilerinin zararlarinin karsilanmasini beklediklerini dile getiren Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Dolu karpuz ekili tarlalarimizi vurdu. Burasi Türkiye'nin en erken karpuz hasadinin yapildigi yer. Erken olmasinin yani sira çok kaliteli karpuz yetistiren çiftçilerimiz dolu nedeniyle büyük bir magduriyet yasiyor. Karpuz üretimi oldukça maliyetli. Dönümde üretim maliyeti 6-7 bin lirayi buluyor. Burasi karpuzuyla ünlü ama hasada ramak kala dolu büyük üzüntüye neden oldu. Yüksek maliyetlerin, salginin magdur ettigi üreticimiz simdi de dolu afeti nedeniyle zarar etti. Üreticilerimiz Mayis ayinda hasat beklerken simdi yasadigi zarar nedeniyle destek bekliyor. Devletin sefkatli eli çiftçiye uzatilsin. Bir an önce çiftçinin zarari tespit edilip yaralari sarilsin. TARSIM yapilan ve yapilmayan bölgede herkese sahip çikilsin. Tarim ve Orman Bakani harekete geçsin, çiftçinin zarari tespit edilip haklari teslim edilsin. Zarar telafi edilmeli, çiftçiye destek saglanmalidir.'

MAGDUR ÜRETICILER DE YARDIM ISTEDI

Karatas Ilçesi'ne bagli Inneplihöyügü Köyü'nde 500 dönüm alanda karpuz eken ve dolu nedeniyle büyük zarar gören çiftçi Erhan Kurman, 'Ocak ayinda ektigimiz karpuzu 1 Nisan'da dolu vurdu. Yaklasik 3 bin dönüm ekili alan zarar gördü. Devletimiz gelip çiftçilerin hasarini görüp yardimci olmalidir. Hasarlarimizi TARSIM acilen karsilasin. Yerine birinci ürün olarak yer fistigi ekip zararimizin bir kismini kurtarmaya çalisacagiz. Karpuzun dönümde üretim maliyeti en az 6-7 bin lira. Toplamda 3 bin dönm alan zarar gördü. Yani zararin boyutu ortada. Biz destek bekliyoruz' dedi. 50 dönüm alanda karpuz eken ve dolu nedeniyle magdur olan Kenan Aktas da, 'Karpuzumuzu dolu vurdu. TARSIM Sigortasi yaptirmistik. Gelip tespit yaptilar ama hala bir sonuç yok. Biz zararimizin karsilanmasini bekliyoruz, yardim istiyoruz' diye konustu.



  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false