Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar’in talimatlariyla, koronavirüsle mücadele döneminde dahi Adana’nin yasam standartlarini yükseltecek yatirimlara imza atan Adana Büyüksehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Idaresi (ASKI), birçok içme suyu, kanalizasyon ve yagmur suyu projesini hayata geçirmeye devam ediyor.

 

Gerçeklestirilen projelerde nüfus artis ve kentlesme hizini göz önünde bulunduran ASKI, yaklasik 40-50 yil sonraki verileri baz alarak adeta Adana’nin gelecegini programliyor. Merkezde ve ilçelerde yasayan vatandaslarin saglikli içme suyuna ulasmalari için birçok çalismayi tamamlayan ASKI, ayni zamanda yapimi süren projeleri de en kisa sürede sonuca ulastirmak için çalismalarini titizlikle sürdürüyor.

 

IMAMOGLU SAGLIKLI SUYA KAVUSTU

Imamoglu ilçesinde bulunan mevcut içme suyu sebekesine daha önce dösenen kanserojen madde içerikli asbest borular degistiriliyor. Projenin 18 kilometrelik 1. etabi tamamlandi ve vatandaslar saglikli ve temiz içme suyuna kavustu. Eski borular nedeniyle Imamoglu’nda yasanan fiziki su kayiplari da ortadan kaldirildi. Projenin 2. etabi için yer teslimi yapildi.

 

GÜLBAHÇESI, DAGLIOGLU VE AKKAPI MAHALLELERININ SU PROBLEMI ÇÖZÜLDÜ

Adana’nin merkezinde bulunmasina ragmen yillardir hizmet görmeyen Seyhan’in Gülbahçesi, Daglioglu ve Akkapi mahallelerinin içme suyu problemini çözmek için harekete geçen ASKI ekipleri, 40 kilometrelik içme suyu projesini tamamladi.

 

FEKE, SAIMBEYLI VE TUFANBEYLI ILÇELERINE YENI IÇME SUYU HATTI

Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinin köylerini kapsayan 44 kilometrelik içme suyu hatti projesi basariyla sona erdi. Proje kapsaminda muhtelif mahallelerde terfi merkezleri ve su depolari yapildi. Muhtelif mahallelerde sürdürülen çalismalar neticesinde, bölge halki yillar sonra hak ettigi hizmeti alarak saglikli ve kaliteli içme suyuna ulasti.KARATAS IÇME SUYU PROJESI TAMAMLANMAK ÜZERE

Karatas’in 92 kilometrelik içme suyu hattini yenileyen ASKI, insan sagligini tehdit eden asbest borular yerine daha saglikli ve dayanikli borularin dösemesini yapiyor. Projenin 88 kilometresi tamamlandi ve abone baglantilari yapildi. Proje kapsaminda 1 adet 500 m³ ayakli içme suyu deposu ve terfi merkezinin yapimi ile 2000 m³ kapasiteli içme suyu deposunun onarimi gerçeklestiriliyor. Ayni zamanda toplam 3700 abone baglantisi da yapilacak.

SARIÇAM, YÜREGIR VE YUMURTALIK MAHALLELERINE ÇATALAN SUYU TEMIN EDILECEK

Kuzeydogu Adana Içme Suyu Projesi ile Sariçam, Yüregir ve Yumurtalik ilçelerinin daha önce Çatalan suyu götürülemeyen bölgelerine içme suyu temini saglanacak. 2050 yilina kadar 150.000 nüfusa yetecek sekilde planlanmis olan proje kapsaminda söz konusu ilçelere toplam 220 km içme suyu hatti yapilacak. 75 mahallenin su ihtiyaci uzun vadeli olarak karsilanmis olacak. Proje dahilinde 12 adet içme suyu deposu ve 8 adet terfi merkezinin yapimi da hayata geçirilecek.

ALIHOCALI MAHALLESI’NE YENI IÇME SUYU HATTI

Yüregir ilçesinin Alihocali Mahallesi’nde gerçeklestirilen 7.8 kilometrelik içme suyu projesinin 4.18 kilometresi tamamlandi. En kisa sürede sona erecek projeyle birlikte mahalle sakinlerinin su problemi ortadan kaldirilacak.

CEYHAN’IN SU PROBLEMI TARIHE KARISIYOR

Ceyhan’da 262 km uzunlugundaki içme suyu projesinin 105 kilometresi tamamlandi ve tamamlanan yerlerdeki abone baglantilari yapilarak vatandaslarin saglikli suya kavusmasi saglandi. Proje kapsaminda mevcut asbest borular, yeni nesil borularla degistiriliyor. Ceyhan’in muhtelif sokaklarinda bulunan asbest borularin sürekli arizalanmasi, fazla miktarda su kaybina neden olmasi ve kanserojen madde içermesinden dolayi insan sagligini tehdit etmesi nedeniyle çesitli çaplarda HDPE ve Duktil borularin dösemesi yapiliyor. Eski borularin degistirilmesiyle birlikte ilçede yasanan su kesintisi problemi de önlenmis olacak.

KARAISALI VE ALADAG ILÇELERI IÇIN YENI IÇME SUYU PROJELERI

Yapimi tamamlanan ve devam eden içme suyu projelerinin yani sira, bir yandan da yeni projelerin hazirliklarina baslayan Adana Su ve Kanalizasyon Idaresi, Karaisali ve Aladag ilçelerinin içme suyu problemlerine son vermek için harekete geçti. Karaisali ilçesinin içme suyu sorununu çözmek için çalismalara baslandi ve 20 kilometre uzunlugundaki proje için yer teslimi yapildi.  

Aladag’daki vatandaslara saglikli içme suyu temin etmek için 59 kilometre uzunlugundaki içme suyu projesi gerçeklestirecek olan ASKI, bu kapsamda 3 kilometrelik asbest borularin da degistirilmesini saglayacak. Çalismalar tamamlandiginda Aladag’da susuz köy kalmayacak.