Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Akıl tutulması karar ortadan kalktı...

Akıl tutulması karar ortadan kalktı...

Akıl tutulması karar ortadan kalktı...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, portakal ihracatinda fiili yasak anlamina gelen yüzde 100 pestisit analiz sartinin kaldirildigini, vahim yanlistan dönüldügünü söyledi.

'ÇABAMIZ OLUMLU SONUÇLANDI'

Portakal üretimi, üreticisi ve ihracatçisini magdur eden akil tutulmasi kararin kaldirilmasinin önemli oldugunu aktaran Barut, 'Hasat sürerken portakal ihracatina fiili yasak getiren bu skandalin son bulmasi için verdigimiz mücadele olumlu sonuçlandi, çabamiz sonuç verdi, nihayet büyük yanlistan dönüldü. Tarimda yanlislarin son bulmasi, üretim ve üretene destek verilmesi için çabamiz sürecek' dedi.

SON DAKIKADA AKIL ALMAZ UYGULAMA DUYURULDU

Yilbasi gecesinde üreticilere 1 Ocak 2021 itibariyle portakal ihracatinda pestisit kalintisi nedeniyle ürünlerin geri gönderildigi gerekçesi gösterilip pestisit kalintisina yönelik izleme yapilmasina dair bakanlik karari duyuruldu. Kararin gerekçesi, 'Tüm ülkelere yapilacak portakal ihracatinda yüzde 100 pestisit analizi yapilmasi uygun görülerek ülke ayrimi olmaksizin portakal ihracati için yapilacak sertifika basvurularinin pestisit analizi için Gida ve Yem Sube Müdürlüklerimize yönlendirilmesi, Gida ve Sube Müdürlüklerimizce her portakal ihracat partisinden pestisit analizi için numune alinmasi, analiz sonucunun öncelikle alici ülke mevzuatina göre, alici ülke mevzuati yoksa Türkiye Pestisit Yönetmeligine göre degerlendirilmesi' olarak açiklandi.

AYHAN BARUT BÜYÜK TEPKI GÖSTERMISTI

Portakal ihracatinda 1 Ocak 2021’den itibaren yüzde 100 pestisit kalinti analizi yaptirma sarti kararini sert sözlerle elestiren Ayhan Barut, sunlari kaydetmisti:
'Portakalda hasat sezonun tam ortasinda, üreticilerimizi ve ihracatçiyi magdur edecek, ihracata tarife disi engel görünümü veren bu uygulamaya son verilmesi çagrisi yapiyoruz. Geçen yil limonda getirilen ihracat yasaginin aynisini simdi portakala getirip üretici ve ihracatçiyi magdur ediyorlar. Sizin bu üreticilere yönelik garezinizin nedeni nedir? Son dakikada alinan akil disi bu karar nedeniyle gümrükleme alaninda portakal yüklü TIR'larin bekletildigine yönelik duyumlar aliyoruz. Pestisit kalintisi sorunu önemli bir problem ama zaten özellikle Avrupa Birligi ülkelerine yapilan ihracatta analiz onayi alinmadan islem yapilmiyor ki. Yanlis ekonomi politikalarinin, çöken ekonominin, ekonomideki derinlesen krizin faturasini üreticilere çikartiyorlar. Siz enflasyonu güya böylelikle düsüreceginizi saniyorsaniz aldaniyorsunuz. Iç piyasada fiyat yükselince ihracat yasagi getirip üreticiyi niye magdur ediyorsunuz. Bölgemiz Çukurova’da Adana, Mersin ve Hatay basta olmak üzere çiftçilerimizin en önemli gelir kaynagi narenciyedir. Geçen kis aylarinda yasanan asiri yagis, sel ve su baskinlari ve bahar-yaz aylarinda da birden yükselen sicaklarin etkisiyle narenciye ürünlerinde çok ciddi rekolte kaybi yasanmistir. O zaman destek verilmeyen üreticimize simdi böylesi akil almaz bir karar alinarak darbe vurulmasini kabul etmiyoruz. Gelin bu akil tutulmasi karardan vazgeçin, üreticimize daha fazla kötülük etmeyin.'

BAKANLIK GERI ADIM ATTI

Bakanligin portakal ihracatinda yüzde 100 pestisit analiz sarti karari kamuoyunda infial yaratti. Basta portakal üreticileri ve ihracatçilar olmak üzere herkesi magdur eden skandal kararin geri alinmasi için yogun bir çaba gösteren, bakanlik nezdinde ve kamuoyunda girisimlerde bulunan Ayhan Barut, 'Nihayet çabamizin olumlu sonuç vermesi sevindiricidir. Bakanlik, yanlis ekonomi ve tarim politikalarinin bedelini üreticilerimize, ihracatçilarimiza ve yurttaslarimiza ödettirmeye çalisti. Yüksek enflasyonun nedeni olarak simdi de portakali ve portakal üreticisini kurban etmek istemislerdi. Yanlis hesap Bagdat'tan döner misali tepkiler çogalinca geri adim attilar. Yanlista israr edilmemesi iyidir. Biz her zaman oldugu gibi tarimda yanlislarin son bulmasi, üretim ve üretene destek verilmesi için çabamiza devam edecegiz. Üreticimiz, ihracatimiz ve ihracatçimiza yapilmak istenen kötülüklere sessiz ve kayitsiz kalmadan mücadelemizi sürdürecegiz' diye konustu. 



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli