Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ayhan Barut, domates üreticisine çare istedi

Ayhan Barut, domates üreticisine çare istedi

Ayhan Barut, domates üreticisine çare istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, kilogram maliyeti 2.5-3 lirayi bulan domates üreticilerinin ürünlerini 1.8 liradan sattigini belirterek bu magduriyetin acilen giderilmesini istedi. Rusya'nin domates ihracatinda 200 bin ton kota uygulamasini sert sözlerle elestiren Ayhan Barut, domates üreticisi için çözüm üretilmesini talep etti.



'FERYATLARI YÜREKLERI DAGLIYOR'

Adana'nin Karaisali Ilçesi'ne bagli Bekirli Köyü'ndeki seralarda domates üreten çiftçilerle bulusan Ayhan Barut, serada incelemelerde bulunup üreticileri dinledi. Çiftçilerin sorunlarini not alip çözüm için neler yapilmasi gerektigini konusan Ayhan Barut, 'En çok üretilip tüketilen, ticarete konu olan domates, beslenme ve saglik açisindan da çok önemli bir ürün. Domates, Türkiye'de 13 milyon ton üretiliyor. 2.5 milyon ton üretimle Antalya ilimiz basi çekmektedir. Ancak bugünlerde domates üreticisi oldukça perisan ve sikintili. Patates ve soganda oldugu gibi bugünlerde de domates üreticisinin sesi yüreklerimizi dagliyor' dedi.

 


'FIYAT 10 YIL ÖNCEKININ ALTINDA'

Domateste kilogram maliyetinin 2.5-3 lirayi geçtigini ancak ürünün 1.8 liradan satildigini aktaran Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Çiftçinin ürünü maliyetinin altinda satiliyor. Bundan yaklasik 10 yil önce 2010 yilinda 2.5 liraya ürününü satarken bugün 1.8-2.2 liradan satiliyor. Oysa maliyetler daha fazla. Karsiliginda tüm girdiler 6-8 kat artmisken domates fiyatinin 10 yil öncekinden geriye gitmesi düsündürücüdür. Bu durum üreticileri magdur etmistir. Domates üreticileri sorunlarina çözüm istiyor. Duyun bu sesi. 13 milyon tonluk domates üretiminin 540 bin tonu ihraç ediliyor. Bu çok düsüktür. Bu oranin 200 bin tonu Rusya'ya yapilmaktadir. Rusya, ülkemize uyguladigi 200 bin tonluk kota da doldu. Bu nedenle üreticimiz magdur durumda. Rusya'nin domates konusunda uyguladigi kota utanç vericidir. Derhal bu kotan tamamen kaldirilmalidir. Rusya ile çesitli alanlarda ticaretimiz var ve hiçbiri kotaya tabi degil. Sadece domateste kota uygulanmasi ayrica ülkemiz için düsündürücüdür. Kotalar kalksin, ihracatin önü açilsin. Üreticiler maliyetin üzerindeki fiyatla ürünlerini satabilsinler.'

'FIYAT MALIYETI KARSILAMIYOR'

Bekirli Köyü'ndeki 1.4 dönüm alandaki serada domates üreten Ali Meclis ise, 'Sattigimiz domatesin fiyati, maliyetini karsilamiyor. Buna çözüm bulunsun. 1.5-2 liraya ürün satiyoruz, maliyeti ise 2.5-3 lirayi geçiyor. Çaresizlik içindeyiz. Çözüm bulunsun' diye konustu.



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli