Bugün, 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ayhan Barut konuştu, Bakan Pakdemirli sustu (

Ayhan Barut konuştu, Bakan Pakdemirli sustu (

Ayhan Barut konuştu, Bakan Pakdemirli sustu (


Bakan sorulari geçistirdi

'Atama bekleyenleri hayal kirikligina ugrattilar'

'Atama sözünüzü niye tutmuyorsunuz?'

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarim ve Orman Bakanligi bütçe görüsmelerinde Bakan Bekir Pakdemirli'ye bakanligin yurtdisi müsavirliklerine yapilan VIP atamalari, torpil ve özel mülakat iddialari ile atama bekleyen ziraat, gida, su ürünleri mühendisleri, veteriner hekimler, tekniker ve teknisyenlerin durumunu sordu. Sorulari geçistirip atama bekleyenleri hayal kirikligina ugratacak bir yanit veren Bakan Pakdemirli'ye tepki gösteren Ayhan Barut, 'Verdiginiz sözleri niye tutmuyorsunuz?' dedi.

BAKANA SESLENDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), Tarim ve Orman Bakanligi bütçe görüsmelerinde konusan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, görüsmelerin sonunda Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'ye atamalardan torpil iddialarina, liyakatsiz yönetim anlayisindan elektrikli traktörlerin test yapilmadigina dair çok sayida soru yöneltti. Sorulari geçistirip elestirileri kabul etmeyen Bakan Pakdemirli, bakanligin yurtdisi müsavirliklerine atama yetkisinin kendisinde oldugunu söylerken daha önce verilen 10 bin 551 kisilik atama sözünü tutamayacaklarini da anlatti.

'NEDEN ATAMAYI YAPMIYORSUNUZ?'

Bütçe görüsmelerinin sonunda Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'ye seslenen Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Tarim ve Orman Bakanliginin yurt disi müsavirliklerine yapilan atamalarla ilgili pek çok hukuksuz, yandas, kayirmaci tutum ve tercihlerde bulunulduguna dair iddialar dile getirilmektedir. Bu baglamda, yurt disi tarim müsavirliklerine talimatiniz dogrultusunda atama yapilmis midir? Bizzat VIP mülakat yaptiginiz oldu mu? Müsavir atanan bazi kisilerin, eski yöneticilerin yakin akrabasi oldugu dogru mudur? Üst düzey yöneticilik yaparken basarisiz bulunan ve görevden alinan kisilere atama yoluyla yurt disi temsiliyet verilmesi hangi liyakate göre yapilmistir? Genç meslektaslarimizin bekledigi ve daha önce söz verilen 10 bin 511 kisilik atamayi yapmayacaginizi söylediniz. Daha önce verdiginiz sözünüzü neden yerine getirmiyorsunuz? Sizi gençlere ve Allah'a havale ediyoruz. Övündügünüz elektrikli traktörlerin OECD tarafindan belirlenen kriterlere göre test ve deneylerinin yapilmadigina dair iddialar var, dogru mudur? Bu traktörlerden 10-15 tanesi TIGEM'e satilmis midir?'

'SU KADAR KISIYI ALACAGIZ GIBI BIR HABERIM YOK'

Bütçe görüsmelerinde yöneltilen sorulari geçistirip elestirileri dikkate almayan Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli ise sunlari söyledi:
'Son on sekiz ayda da bin 303 teknik personel alimi yaptik, 5 bin personel alim sürecimiz de devam ediyor. Norm kadrolarimiz müsaade ettikçe de personel alimlarina devam edecegiz ancak bugün için ben bu atama bekleyen arkadaslarima 'Su kadar kisiyi alacagiz' gibi bir haberim yok, bunu da açik açik söyleyelim. Hayirli, verimli ve bereketli olsun. Yurtdisi müsavirliklerine atamalar, sonuçta bu en nihayetinde benim takdirim olan bir konudur. Ama seçimi de söyle yaptik: Içeride 3-4 tane ayri mülakat oldu ve hep çalisanlardan baktik bunlara. Tarim bakanlari kimi çalistiriyorsa bunlarla ilgili belli kriterler konuldu ve çalisanlar bunlari yapti. Henüz bir atama yapmis degiliz, henüz bir karar da vermis degiliz bu konuda. Traktörler OECD kriterlerine göre üretilmistir, TIGEM de bunlardan alacaktir. Bugün on defa daha bununla ilgili karar vermem gerekse gene ayni karari veririm.'



  • Çarşamba 25.3 ° / 15.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 26.3 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Cuma 28.5 ° / 16.5 ° Güneşli