Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, yasamsal öneme sahip olmasina karsin eczanelerde ilaç bulamayan yurttaslarin feryadini Meclis'e tasidi. Ilaç firmalarinin zam beklentisiyle depolara ve eczanelere ilaç sevkiyati yapmadigini belirten Barut, 'Caninin derdine düsen insanimiz ilaç ararken, ilaç firmalari para ve yüksek kâr hirsiyla halkin sagligiyla oynuyor. Ilaç rant saglayan ticari bir ürün degildir' dedi.

'YURTTASLAR TEDIRGIN'

Türkiye'nin her yerinde ilaç temininde yasanan sorunlari Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine tasiyan Ayhan Barut, genel kurulda, 'Malum kis aylarindayiz. Kis aylari ayni zamanda hastalik aylari olarak da bilinir. Bu dönem soguk alginligi, gribal enfeksiyonlar ve solunum yolu gibi bir çok mevsimsel hastaligin yogun olarak görülüyor. Üstelik simdi yurttaslarimiz Çin'de ortaya çikan ve tüm dünyaya yayilan 'Korona Virüsü' nedeniyle büyük bir tedirginlik yasiyor' diye konustu.

'ECZANELERDE NEDEN ILAÇ YOK?'

Ülke genelinde kis baslamadan grip asilarinin ve bazi ilaçlarin bulunamamasi gibi sorunlar yasandigini animsatan Ayhan Barut, sunlari dile getirdi:

'Bu sorunlari dile getirdigimizde eksikligin giderilecegini, benzer sikintilarin bir daha yasanmayacagi ifade edilmisti. Ancak ne yazik ki yine eczanelerde bazi ilaçlari bulamayan yurttaslarimiz yine sikayetlerini iletiyorlar. Seçim bölgemiz Adana'da eczanelere giden yurttaslarimiz, soguk alginligi, grip veya epilepsi ilaci bulamadigindan yakiniyor. Kanser ilaçlari yok deniyor. Eczacilar depolarda da ilaç olmadigini söylüyor. Bakanligin ilaç firmalariyla anlasmasinda sorun oldugu, bu anlasmazliktan kaynakli ilaç bulunamadigi dile getiriliyor. Soguk alginligi tedavisinde kullanilan ilaçlarin bile eczanelerde bulunmadigindan yakinan yurttaslarin günahi nedir? Nedir bu anlasma sorunu? Yurttaslari kis aylarinda yine magdur etmeyin.'

'ILAÇ TICARI ÜRÜN DEGILDIR'

Adana Eczaci Odasi Baskani Mürsel Yalbuzdag'dan aldigi bilgiyi de paylasan Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Ülkemizde her yil belirli dönemlerde ilaç fiyatlariyla alakali tartismalar, yurttaslarin ilaca erisimiyle ilgili sorunlar yasaniyor. Ilaç fiyatlari, malum oldugu gibi her yil Subat ayinda Saglik Bakanligi ile ilaç firmalari arasinda sabitlenecek döviz kuru degeri belirlendigi için fiyat artisi beklentisi ve daha fazla kar istegi nedeniyle ilaç firmalari tarafindan sinirli ya da hiç dagitim yapilmiyor. Dogal olarak eczanelere gönderilen ilaçlar ihtiyaci karsilamaktan uzak oluyor. Bu nedenle hayati öneme sahip ilaçlara bile erisim mümkün olmuyor. Isin garip tarafi ise fiyat artisi belirlendigi andan itibaren bütün ilaçlar bulunur oluyor. Derhal yurttaslarin ilaca erisimindeki sorunlar ortadan kaldirilarak bu sorunun bir daha yasanmamasi için acil çözüm üretilmelidir. Insan hayati için yasamsal önemini bilerek ilacin ticari bir ürün oldugu gerçegi akildan çikarilmamalidir.'