Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Barut, TARKİM'deki milyonluk vurgun iddiasını sordu

Barut, TARKİM

Barut, TARKİM'deki milyonluk vurgun iddiasını sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.S.'yle ilgili ortaya atilan milyon liralik vurgun iddiasini Meclis gündemine tasidi. Üretilen zirai ilaçlari Tarim Kredi Kooperatifleri ile tarimsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satmasi gereken Tarkim'in özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düsük fiyattan sattigi iddialarini sorgulayan Barut, 'Bu satisin Tarkim'e maliyetinin bir milyon lira oldugunun ifade edildigi iddialara göre, satis yapilan firma ise Tarkim Genel Müdürü'nün arkadasina ait bir sirket olarak ifade edilmektedir' dedi.

'YÜKLÜ MIKTARDA VE DÜSÜK FIYATTAN SATTI' IDDIASI

TARKIM Bitki Koruma Sanayi ve Ticaret A.S.'nin Tarim Kredi Kooperatifleri Merkez ve Bölge Birlikleri ile Gübre Fabrikalari Türk A.S.  tarafindan kuruldugunu, bitki koruma ürünleri imalati, satisi ve pazarlamasi konusunda faaliyet gösteren bir kurulus oldugunu animsatan Ayhan Barut, 'Yaygin bir satis ve dagitim agina sahip olan TARKIM Bitki Koruma, bünyesinde bulundurdugu 176 adet zirai ilaç ile Tarim Kredi Kooperatifi olmak üzere diger tarimsal birliklere ve zirai ilaç bayilerine hizmet vermektedir. Üretilen zirai ilaçlari Tarim Kredi Kooperatifleri ile tarimsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satmasi gereken TARKIM’in geçtigimiz Mayis ayinda zirai ilaçlari özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düsük fiyattan sattigi iddia edilmektedir' diye konustu.

DUDAK UÇUKLATAN IDDIALAR

Iddialara göre söz edilen bu satisin TARKIM'e maliyetinin bir milyon lirayi buldugu ve satis yapilan firmanin ise TARKIM Genel Müdürü’nün arkadasina ait bir sirket olarak ifade edildigi iddialarini Meclis gündemi'ne tasiyan Ayhan Barut, konuyla ilgili kamuoyuna açiklama yapilmasini istedi. Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli tarafindan yanitlanmasi istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, sunlari kaydetti:
'Bu satisin TARKIM’in bayilerine ürün satisini durdurdugu bir dönemde yapildigi, üstelik yüklü miktarda ve çok düsük fiyattan verildigi, hemde TARKIM’in bayisi olmayan, tarim ilaci üreticisi olan bir firmaya yapilmasi da sektörde ayrica büyük bir rahatsizlik ve huzursuzluk yaratmistir. TARKIM Genel Müdürü’nün arkadasina ait oldugu iddia edilen söz konusu firmaya satilan ürün fiyati ile Tarim Kredi Kooperatiflerine satilan fiyat arasinda yüzde 30-40 hatta yüzde 60’a varan oranlarda fiyat farki bulunmasi sektör paydaslari tarafindan satis ile peskes çekildigi seklinde nitelendirilmektedir. Ayni dönemde TARKIM bayisine parasi pesin olarak ödendigi halde 40 TL arti KDV’den verilmeyen zirai ilacin, ilgili firmaya 27 TL’den verilmesi arasindaki uçurumun baska türlü izah edilmesi mümkün degildir.'

'SATIS YAPILAN FIRMA GENEL MÜDÜRÜN ARKADASI MIDIR?'

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un önergesinde su sorulara yanit verilmesi istendi:
'1. Bazi basin yayim organlarina da haber olan bu satis yapilmis midir? Iddia edildigi gibi alim yapan firma ile Tarkim Genel Müdürü arasinda arkadaslik iliskisi var midir? Satis için ileri sürülen rakamlar bu iliskiden kaynakli mi firmaya uygulanmistir?
2. Tarkim’in bu satisi sektörü ve sektör paydaslari arasindaki rekabeti nasil etkilemistir?
3. Tarkim’in paydaslari arasinda büyük bir magduriyete yol açan bu satisi bakanlik tarafindan bilinmekte midir? Bakanlik olarak bu konuda kurum nezdinde bir girisimizin oldu mu/olacak mi?
4. Tarkim’in bu tasarrufu nedeniyle olusan maddi ve manevi zarara iliskin adli, idari bir denetim görevlendirmesinde bulunacak misiniz?
5. Tarimsal faalyet yürüten bu denli önemli bir alanda tekellesmenin önüne geçmek için hangi önleyici tedbirleri alacaksiniz? Bu yönde bir planlamaniz mevcut mu?
6. Tarim Kredi Kooperatifleri ve zirai ilaç bayileri tarafindan pek çok makama yapilan sikayetlere iliskin hangi adimlar atilmis ve sonuçlari ne olmustur?'

 


  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli