Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesi yine iptal edildi

Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesi yine iptal edildi

Çukurova Bölgesel Havaalanı ihalesi yine iptal edildi

Yillik 12 milyon yolcu garantisi verilen ve 26 Ekim'de ihalesi yapilacagi duyurulan Çukurova Bölgesel Havalimani ihalesi bir kez daha ötelendi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, ihalesi sürekli ertelenerek yapimi yilan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimani'na yolcu garantisi verilmesine sert tepki gösterdi. Yaklasik 500 milyon Euro bedelle yeni havaalani yapilmasinin yanlisligina dikkat çeken Barut, 'Adana ve Mersin'e faydasi olmayan yeni havaalani için harcanacak paranin 10'da birine yillik yolcu kapasitesi 5-6 milyon olan Adana Havaalani modernize edilebilir. Yeni havaalanina yolcu garantisi verilerek Adana Havaalani'ni kapatmak istiyorlar. Israftan kaçinin, ülkemizin en güvenli havalimani olan Adana Havaalani'na yatirim yapin' dedi.

 


IHALEYE 2 GÜN KALA YINE IPTAL ETTILER

Yap-Islet-Devret modeliyle yatirim maliyeti 357 milyon Euro olarak belirlenip ihalesi 15 Aralik 2011'de, yer teslimi 15 Mart 2013'te gerçeklestirilen ve temeli 28 Mayis 2013 tarihinde atilan Çukurova Bölgesel Havalimani, sürekli tartismalara neden oldu. Ilk ihale tarihinden bu yana 9 yil geçmesine karsin bu tartismalar bitmedi. Havaalaninda baslayan çalismalar bir türlü tamamlanmayinca, yine çesitli ihaleler düzenlendi. Son olarak 4 Subat 2020’de yapilacagi duyurulan havalimani üst yapi ihalesi 16 Mart 2020 tarihine ertelendi. Sonrasinda ise Cengiz-Limak-Kalyon Insaat Ortak Girisim Grubu'nun kaybettigi Çukurova Havalimani ihalesini Günbeton Insaat-Terminal Yapi Ortak Girisimi kazandi. Bu sürecin ardindan Ulastirma ve Altyapi Bakani Cahit Turhan görevden alinirken yerine atanan Bakan Adil Karaismailoglu, bu ihaleyi iptal ettiklerini duyurdu. 26 Ekim 2020 tarihinde yapilacagi açiklanan ihaleye 2 gün kala, 24 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Devlet Hava Meydanlari Isletmesi Genel Müdürlügü (DHMI) süre uzatim ilaninda, '26.10.2020 tarihinde gerçeklestirilecegi ilan edilen Çukurova Havalimani Üstyapi Tesislerinin Yap-Islet- Devret Modeli Çerçevesinde Yaptirilmasi, Havalimaninin Isletilmesi ve Devrine iliskin Ihale 20.11.2020 tarihine ötelenmis olup ihale ayni gün saat 10.00’da ihale ilaninda belirtilen yerde yapilacaktir' denildi.

'YOLCU GARANTISI NEDENIYLE ADANA DARBE YIYECEK'

Yapimi yilan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimani nedeniyle Adana Havaalani'na gereken özenin gösterilmedigine dikkat çeken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, söyle devam etti:
'Yaklasik 500 milyon Euro bedelle, Mersin sinirlari içinde Çukurova'nin en verimli tarim topraklari üzerine yeni bir havaalani yapmak istiyorlar. Süreç 2011'de basladi ama yapimi yilan hikayesine döndü. Israftan baska anlami olmayan, ne Adana'nin ne de Mersin'in ihtiyacina yanit vermeyen bu bu havaalani, ayrica göçmen kuslarin yolu üzerinde bulunuyor. Mersin'in Adana yönündeki bu bölgede degil, bati tarafinda turizme hizmet edecek havaalani gereksinimi var. Adana'nin da eksikleri olmakla birlikte ülkenin en güvenilir ve ulasimi kolay bir havaalani zaten var. Yeni yapilacak bölgesel havalimani ise 12 milyon kapasiteli olacak. Ihalede yolcu garantisi veriliyor. Mevcut durumda Adana ile birlikte Nigde, Osmaniye ve Mersin'in de yararlandigi Adana Havalimani 2019 yilini 5 milyon yolcuyla kapatti. Çukurova Bölgesel Havalimani yapildiginda verilen 12 milyonluk yolcu garantisinin yakalanma sansi yok. Çünkü mevcut durum bunu gösteriyor. Ya yolcu garantisi nedeniyle devlet büyük zarar edecek, ya da sirketin yolcu garantisi nedeniyle Adana Havaalani kapatilip bu yolcular oraya zorlanacak. Her iki durum da asla kabul edilemez.'

'ADANA HAVAALANINI KAPATTIRMAYIZ'

Adana Havaalani'nin kapatilmasina asla izin verilemeyecegini ifade eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Gelin israftan kaçinalim. Çukurova Havalimani'na yaklasik 500 milyon Euro harcamak yerine bu paranin 10'da biri ile Adana Havalimani'nin pist uzatma, yenileme, modernizasyon ve gerekli düzenlemesini yapalim. Adana Havalimani'nin pisti uzatilirsa, ek pistler yapilirsa uluslararasi niteligi daha da güçlenir, daha büyük kargo uçaklari inip kalkar. Adana Havaalani'nin modernizasyonu ile yolcu kapasitesi arttigi gibi islevi de büyür. Bu da ekonomimize büyük katki saglar. Adana Havaalani'nin daha ucuz maliyetle yenilenmesi için imkanlar müsait durumda. Adana Havaalani'nin genislemesi için yaninda yeterli alan var. Yolcu garantisi verilerek, bahaneler üreterek, kamu yatirimlarindan gerekli payi zaten alamayan Adana'nin cezalandirilmasina son verin. Bilmelisiniz ki yillik 5-6 milyon insanimizin güvenle kullandigi Adana Havaalani'ni size kapattirmayiz. Ayrica altyapisi tamamlanan Çukurova Bölgesel Havalimani'nin yerine çok genis ve büyük ölçekli tarim, gida ve hal kompleksi yapilabilir. Mersin, Adana, Nigde, Kahramanmaras ve Hatay gibi illerin de yararlanacagi bu kompleksle büyük islere imza atalim. Tüm bu bölgenin tarim ve gida ürünlerini buradan dünyanin her tarafina ihraç edelim.'



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli