Bugün, 9 Mayıs 2024 Perşembe

Dikkat! Sağlık Çalışanları Salı Günü İş Bırakıyor!

Dikkat! Sağlık Çalışanları Salı Günü İş Bırakıyor!

Covid-19’un meslek hastalığı sayılması ve özlük haklarının iyileştirilmesini isteyen hekim ve sağlık çalışanları taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine 08 Şubat 2022 Salı günü bir günlük iş bırakıyor.

OYALAMA DEGIL, HAKKIMIZI ISTIYORUZ

Amaçlarinin insanca yasamak ve güvenli isyerinde çalismak oldugunu söyleyen Adana Tabip Odasi Genel Sekreteri Dr. Ahmet Suntur, yaptigi açiklama da “Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarinda düzenleme içeren yasa tasarisinin geri çekilmesine ve Ocak ayinda görüsülecegi söylenmesine karsin hâlâ görüsülmemesine karsi grev karari almis bulunuyoruz. Yapacagimiz G(ö)REV etkinligi emegimize, gelecegimize, halkin saglik hakkina sahip çiktigimizi gösteren bir uyari G(ö)REV’idir. Adana Tabip Odamizin yani sira SES, Adana Eczaci Odasi, TAHUD, ADANAHED, Dev-Saglik Is, Genel Saglik Sendikasi, Sosyal Hizmet Uzmanlari Dernegi ve Adana Dis Hekimleri Odasi bu hakli eylemimizi desteklemektedir. Bu baglamda 8 Subat Sali Günü Saat: 11:30’da ÇÜ Balcali Hastanesi Poliklinikler girisinde Saat: 12.30’da da Adana Sehir Hastanesi Bashekimlik önünde Basin Açiklamasi yapacagiz. Tüm halkimizi saglik çalisanlarimizi desteklemeye davet ediyoruz.” dedi.  

HEKIMLER IÇIN 10 ACIL TALEP

Adana Tabip Odasi Genel Sekreteri Dr. Ahmet Suntur hekimler için 10 Acil Taleplerini söyle siraladi; “Kamu hastanelerinde göreve yeni baslayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maas+sabit ek ödeme) yoksulluk sinirinin en az iki katindan, uzmanlar için en az iki buçuk katindan az olmamalidir. Sabit ek ödemeler genel bütçeden karsilanmalidir.

Özel saglik sektöründe çalisan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavani” üzerinden çalistiklari kurumlar tarafindan ödenmeli: ücretleri en az yoksulluk sinirinin iki kati olmalidir. Aile hekimi maaslari en az yoksulluk sinirinin iki katina yükseltilmelidir. Tüm ‘Aile Sagligi Merkez’ binalari kamu tarafindan insa edilmeli ayni standartlarda donanimi kamu tarafindan saglanmalidir. 3 yildan uzun görev yapan aile hekimi ya da aile sagligi çalisani tüm kamu disi gebe, hekim ve hemsireler kamu kadrosuna alinmalidir.

OSGB’lerde çalisan isyeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliginin belirledigi asgari ücreti ödemelidir. Emekli Sandigi, SSK, Bag-Kur farki gözetmeksizin bütün emekli hekim maaslari (25 yilda emeklilik baz alinarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL. uzman hekimler için asgari 18.000TL’ye çikarilmalidir.

Çalisma ortamlarimiz ve kosullarimiz iyilestirilmeli, basta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere, herhangi bir maddi kayip olmadan (nöbet ücretinin kesilmesi vb.) nöbet ertesi izin hakki taninmalidir. COVID-19 “Illiyet Bagi” aranmaksizin meslek hastaligi sayilmali, Pandemide çalisan her yil için 120 gün yipranma payi uygulanmali, hekimler için ek gösterge 7200 olmalidir.

Saglikta Siddet Yasasi acilen TTB’nin önerdigi sekilde düzenlenmeli: cezalar tutuksuz yargilanma ve “hükmün açiklanmasinin geri birakilmasi” olarak uygulanmaya olanak veren sinirlarin üzerine çikarilmalidir.

Tibbi hatalarda kurumsal sorumlulugu görmezden gelerek hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahkum eden uygulamalarin önlenmesi için yasal düzenlemeler yapilmalidir. Hekimleri de hastalari da magdur eden, hekimlere karsi siddet kaynagi olan, halkin sagligini tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasindan vazgeçilmeli, hasta randevulari her hastaya en az 20 dakika ayrilacak sekilde düzenlenmelidir.”



  • Perşembe 28.6 ° / 15.6 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı