Bugün, 22 Mayıs 2024 Çarşamba

Online Covid-19 söyleşisi

Online Covid-19 söyleşisi

Online Covid-19 söyleşisi

Online Covid-19 söylesisi

Çukurova Kent Konseyi Kadin Meclisi,Çagdas Yasami Destekleme Dernegi (ÇYDD) Çukurova Subesi ve Adana Tabip Odasi'nin katkilari ile Covid-19 Söylesisi online olarakgerçeklestirdi. Söylesi salgin nedeniyle online olarak yapildi.

Açis konusmasini Çukurova Kent Konseyi Kadin Meclisi Baskani Aysel Ates’in, Moderatörlügünüise ÇYDD Çukurova Subesi Baskani Sibel Özgümüs'ün yaptigi COVID-19 söylesisine, Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Prof.Dr. Gaye Usluer ve Iç Hastaliklari, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ayse Nur Izol Torun konuk olarak katildi.

Prof.Dr.Gaye Usluer, dünyayi etkileyen pandemik hastaliklar konusunda önemli bilgiler verdi .Prof. Usluer, “1987 yilinda beri enfeksiyon hastaliklari ve klinik mikrobiyoloji alanlarinda uzman olarak görev yapiyorum. O yillardan bu yana ilk kez bu kadar uzun süren bir salginla karsilasiyorum” dedi.

Prof. Gaye Usluer, pandemilerin insanlik tarihinde hep var oldugunu belirterek, veba salgini, çiçek hastaligi ve Birinci Dünya Savasi’ndaki Ispanyol Gribini bunlara örnek olarak gösterdi.

Gözle görünmeyen bir mikrobun ülkeleri dize getirdigini kaydeden Prof. Usluer, “Bugün dünyada 200’ün üzerinde ülke var. Yasadigimiz salgindan etkilenen ülkeler kendilerini ve bilgilerini sansürlemekteler.Yani önceki salginlardan günümüze kadar aslinda insanlarin anlayislarinda, düsünce yapilarinda çok da fazla degisiklik olmadigini görüyoruz.Tabii, o yillarin söyle bir özelligi de var; 21. Yüzyil'da tibbin olanaklari ile 20. Yüzyil'in basindaki olanaklarin da ayni olmadigini düsünmemiz lazim. Ama aradan geçen yüz yila karsin, insanlarin hala ayni, çaresizlik içinde.Bu salgini kontrol edebilmenin, durdurabilmenin en önemli iki yolu var. Bir tanesi, etkin asinin bulunmasi, digeri de uygun ve özgün tedavinin bulunmasidir. Geriye kalan diger seçenek, özgün tedavinin bulunmasi, bununla ilgili daha olumlu gelismelerden bahsedebiliriz” seklinde konustu.

Ikinci dalganin ne zaman ortaya çikacagi konusunda ise Gaye Usluer, sunlari söyledi:

“Eger biz su anki sonuçlara bakarak hizli hizli eski normale dönmeye çalisirsak ikinci dalga beklenenden daha erken gelebilir.Bireysel korunmanin toplumsal korunmaya çok büyük etkisi vardir. Saglik Bakan’inin ‘kelebek etkisinden korkalim, dikkate devam edelim’dogru bir tanimlama. Ama, biz normali, eski normalle karistirir, çok çabuk normallesirsek, aslinda kelebek etkisi degil de, tsunami etkisinden bahsedebiliriz, yani ikinci dalga birinci dalgadan çok daha siddetli olabilir. Saglik sistemimiz çökebilir.”

Iç Hastaliklari, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastaliklari Uzmani Doç. Dr. Ayse Nur Izol Turun da, bagisiklik nedir,nasil güçlendirilir konusunu degerlendirdi. Doç. Dr. Ayse Nur Izol Torun sunlari söyledi:

“Bagisiklik sistemini, vücuda disaridan gelen, mikrop ya da zararli maddelere karsi koruyan askerler gibidüsünebiliriz.Hücrelerin virüse saldirip onu parçalayan, onu ortadan kaldirmaya yönelik bir takim protein salgilayan bagisiklik sistemi var. COVID- 19 enfeksiyonu ile birlikte Çin'den bildirilen ilk vakalarla bagisiklik sisteminin önemi de artti.

Bagisiklik sistemini güçlendirilmesindeyasam tarzimizin çok büyük önemi var.Bunun da en önemlisi saglikli beslenme. Ikinci önemli nokta;Vücudu yormayan çok agir ve strese girmeden orta siddet egzersizlerin yasam boyu yapilmasi çok önemli.

Sigara içmek bagisiklik sistemini son derece yorar ve bagisiklik sisteminin fonksiyonlarinin bozulmasina neden olur. Streste bagisiklik sistemine baskilanmasina neden olan faktördür. Günes, temiz hava ve toksinlerin vücuttan atilmasi için yeterince su içilmesi de çok önemli.Alkoltoksit oldugu kabul edilen madde. Yüksek dereceli alkol genel olarak bagisikligi bastiriyor.



Anahtar Kelimeler: Online Covid19 söyleşisi
  • Çarşamba 32.3 ° / 19.6 ° Güneşli
  • Perşembe 31.1 ° / 19.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 26.4 ° / 18 ° Orta kuvvetli yağmurlu