Bugün, 11 Mayıs 2024 Cumartesi

Seyhan Belediyesi'nden geri dönüşüm hamlesi...

Seyhan Belediyesi

SEYHAN’DA KAZANILABİLİR ATIKLAR RANDEVU İLE TOPLANIYOR

SEYHAN’DA KAZANILABILIR ATIKLAR RANDEVU ILE TOPLANIYOR

“Ayristir-Dönüstür-Kazandir” sloganiyla atiklari çevreci yöntemlerle yeniden ekonomiye kazandiran Akif Kemal Akay yönetimindeki Seyhan Belediyesi, bir ilki daha yasama geçirdi. “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” mobil uygulamasiyla kazanilabilir atiklar randevulu yöntemle toplanmaya baslandi. Uygulamayi kullanan yurttaslar, biriktirip Seyhan Belediyesi’ne teslim ettikleri dönüstürülebilir atik miktarina göre ödüller de kazaniyor.

Resim önizlemesi

ÖNCÜLÜK YAPAN ÇALISMALAR

Seyhan ilçe genelindeki atiklarin yönetimi için uyguladigi  “Sifir Atik Yönetim Sistemi” Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan belgelendirilen Seyhan Belediyesi, dogayi ve çevreyi kirleten atik miktarini azaltip, atiklari yeniden ekonomiye kazandiracak uygulamalar konusunda öncülük yapmaya devam ediyor.

MOBIL ATIK TOPLAMA UYGULAMASI FAALIYETE GIRDI

Dönüstürülebilir atiklari üretim sürecine tekrar kazandirip, dogal kaynak ve kamu ekonomisi tasarrufu saglamak amaciyla Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü’nün koordinasyonunda, mühendislerce gelistirilen “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” mobil uygulamasinin Pinar Mahallesindeki pilot uygulamasindan basarili sonuçlar elde edildi.

ATIKLAR RANDEVUYLA TOPLANIYOR

 

Seyhan Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü ekipleri apartman ve sitelerin yöneticilerini uygulamayla ilgili bilgilendirdikten sonra, uygulamaya dahil olan binalara atiklarin ayri toplanmasini saglayacak kumbaralari yerlestiriyor. Apartman ve site yöneticileri de cep telefonlarina yükledikleri “Ayristir-Dönüstür-Kazandir” adli mobil uygulamaya giris yapip, üyelik kaydini gerçeklestirdikten sonra, sorumlu olduklari binalarda yasayan yurttaslarin dönüstürülebilir atiklarini Seyhan Belediyesi’nin verdigi atik kumbaralarinda biriktirmesini sagliyor. Kumbaralarda yeteri kadar atik biriktikten sonra, atiklarin alinmasi için mobil uygulama üzerinden Seyhan Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlügü’nden randevu olusturuluyor.

Resim önizlemesi

TOPLANAN ATIK MIKTARINA GÖRE ÖDÜL DE VAR

Olusturulan randevu dogrultusunda adresinden alinan atiklar, Yesiloba Mahallesindeki 1.Sinif Atik Merkezi’nde türlerine göre aktarilirken, atik miktari ölçülerek sistemde kayitli yöneticilerin hesabina puan olarak kaydediliyor. Yöneticiler sorumlu olduklari apartman ve sitelerde kullanilmak üzere topladiklari puanlar karsiliginda boya, bank, kompost gübre, market çekigibi ödüllerialabiliyor.

Resim önizlemesi

HEM TASARRUF HEM GERI KAZANIM

Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürü Dr. Zeki Bozkurt, ödüllendirme yöntemiyle geri kazanilabilir atiklarin ayristirilmis olarak toplanmasi tesvik edilirken, imha edilmesi için para ödenen atik miktari da azaltilarak belediyenin önemli ölçüde tasarruf etmesi saglandigini söyledi.

ATIK DÖKÜM KAYITLARI OLUSTURULUYOR

Bozkurt, web tabanli ve mobil platformlardan olusan akilliatik toplama ve kontrol sistemiyle atik döküm kayitlarinin da olusturuldugunu ve istatistikseldegerlendirmelerle sürecin iyilestirmelerinin de  yapilabildigini aktardi. Dr. Bozkurt, “Seyhan Belediyesi olarak kaynaklarin kisitli oldugu günümüzde, hem geri kazanilabilir atiklari yeniden ekonomiye kazandirmak, hem çevreyi ve dogayi korumak hem de atiklarin imhasi konusunda harcadigimiz paradan tasarruf etmek” diye konustu.

 



  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 15.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu