Bugün, 10 Mayıs 2024 Cuma

Seyhan'ın tarihi dokusu ortaya çıkarıldı....

Seyhan

ADANA’NIN HAFIZASI SEYHAN’DA YENİLEME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

ADANA’NIN HAFIZASI SEYHAN’DA YENILEME ÇALISMALARI SÜRÜYOR

Yüzyillar boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapan Adana’nin hafizasi konumundaki Seyhan’in tarihi dokusu, Seyhan Belediyesi tarafindan görünür hale getiriliyor. Tarihi kent merkezinde Ulucami ile Kiz Lisesi aksini ortaya çikaracak çalismalar kapsaminda Adana Valiliginin destegiyle kamulastirilan “Bebe Müzikhol” binasi Seyhan Belediyesi tarafindan yikildi. Baskan Akif Kemal Akay, “Bu alanda Ulucami-Kiz Lisesi aksiyla birlesen bir meydan ve park düzenlemesi ile sokak sagliklastirma çalismalarini yaparak, tarihi dokuyu görünür hale getirip; daha iyi algilanmasini saglayacagiz” dedi.

KAMULASTIRILIP YIKILDI

Adana’nin tarihi kent merkezinde, üzerinde birçok kültür varliginin bulundugu; Kiz Lisesi, Ramazanoglu Konagi ve Ulucami Külliyesi’ni birlestiren “Eski Belediye Bahçesi Geçidi” olarak anilan 25017 sokaktaki “Bebe Müzikhol” binasi, Adana Valiligi’nin katkilariyla kamulastirma çalismalarinin ardindan Seyhan Belediyesi ekipleri tarafindan yikildi.

 

TARIHI DOKU GÖRÜNÜR HALE GETIRILIYOR

Yikimin alaninda incelemelerde bulunan Baskan Akay, Adana’nin tarihsel açidan çok önemli bir kent olduguna dikkati çekti. Adana’nin ilk modern tarimin yapildigi, ilk modern sanayinin kuruldugu kent oldugunu animsatan Akay, “Adana tarih boyunca çok önemli süreçlere ev sahipligi yapti. Adana’nin tarihsel önemini hatirlatan yapilarini ayaga kaldirip, görünür hale getirerek bir anlamda geçmisi canlandiracak bütünsel çalismalar yürütülüyor. Tepebag-Kayalibag ve Ulucami mahallelerini bir bütün olarak aldigimizda bu alanda çok sayida tescilli yapi var. Bunlar restore ediliyor ama çok farkli alanlarda yer almalari çok da görünür olmamalarina neden oluyor. Su anda yaptigimiz sey bu alanlari birlestirip görünür hale getirmek” diye konustu.

 

ULUCAMI’YE KADAR AÇIK BIR ALAN OLUSTURULACAK

“Ulus Parki’ndan baslayip, eski Vilayet binasindan Irmak Hamami, eski Çevik Kuvvet binasi, Ramazanoglu Konagi ve Ulucami Külliyesi’ne kadar uzanan alanin ortaya çikarilacagini dile getiren Baskan Akay, “Bunun için burada çesitli binalar onarildi. Belediyemizin KUDEB binasi ve Dis Hekimligi Müzesi olarak kullandigimiz binalarin disinda kalan kisimlarda tadilatlar ve restorasyonlar yapilacak. Irmak Hamami’nin yanindaki binanin da restorasyonu yapilarak bu alan oldugu gibi Ulucami’ye kadar açik hale getirilecek” seklinde konustu.

 

DESTINASYON MERKEZI HALINE GELECEK

Adana Valiligi ile Büyüksehir Belediyesi’nin Tepebag ve Kayalibag mahallelerinin birlestirilmesi konusunda sokak sagliklastirma çalismalari yürüttügünü aktaran Baskan Akay, “Bu hat üzerinde bizim de restore ettigimiz ve yeni yaptigimiz alanlar var. Tepebag kazisi da orada yapiliyor. Tahmin ediyorum 5-10 yil içerisinde burasi Adana’nin ve Türkiye’nin önemli bir destinasyon merkezi haline gelecek” ifadelerini kullandi.



  • Cuma 30.8 ° / 18.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 27.3 ° / 18 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 25.7 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı